مواد تشکیل دهنده شامپو ها

شامپوها از جمله محصولاتی هستند که به طور گسترده استفاده می شوند، بخاطر تنوع بالا در خواص و همچنین تنوع برندها انتخاب شامپوی مناسب همواره برای مشتریان دغدغه بوده است، اما در میان این حجم از تنوع برند، چقدر به خواص، مواد شیمیایی به کار رفته در این محصولات و احتمالا مضرات آنها توجه می کنیم؟در این مقاله با ما در آشنایی با مواد تشکیل دهنده شامپوها همراه باشید.

شاید بتوان گفت  بخش عمده ای از خریداران این محصولات اطلاع کمی از مواد تشکیل دهنده آنها ، پروسه تولید و آسیب ها و عوارض احتمالی آنها دارند.در این مقاله قصد داریم با بررسی شامپوها و مواد شیمیایی تشکیل دهنده آنها، زمینه انتخاب بهتر در بین این تنوع بالا از شامپوها را فراهم نماییم.

اولین انتظاری که از این محصولات می رود خاصیت پاک کنندگی و ایجاد درخشندگی در مو است ، اما این خواص از کدام مواد شیمیایی در فرمولاسیون شامپو ایجاد می شود؟

در فرمولاسیون این محصولات از مواد شیمیایی مانند سدیم لوریل سولفات، آمونیوم لوریل سولفات  به عنوان سورفکتانت استفاده می شود، در واقع ترکیبات حاوی سولفات تمیز کننده های قوی هستند که علاوه بر پاکسازی و ایجاد کف برای شستشوی بهتر، قدرت بالایی در جداسازی چربی از روی مو دارند، استفاده مداوم از آنها سبب خشکی پوست سر و شکنندگی موها و همچنین آسیب به فولیکول های مو می شود، در افرادی با پوست حساس نیز می تواند سبب بروز علائمی چون خارش و قرمزی پوست شود

اثرات ترکیبات سولفات بر مو همانطور که در بالا ذکر شد مصرف کنندگان را به مصرف شامپوهای بدون سولفات سوق داده است.

در ادامه اثر سایر مواد به کار رفته در فرمولاسیون شامپوها را بررسی خواهیم نمود:

 

ترکیبات پارابن :

پارابن ها به عنوان نگهدارنده و عامل جلوگیری از رشد باکتری در شامپوها و مواد آرایشی و بهداشتی استفاده می شوند ، آزمایشات نشان می دهد این ترکیبات می توانند از طریق پوست سر جذب بدن شوند که با توجه به احتمال سرطان زا بودن آنها ( بروز سرطان پستان در خانم ها ) باید استفاده از آنها را محدود نمود.

سدیم کلرید :

این نمک ساده به عنوان قوام دهنده و ضخیم کننده کف در شامپوها استفاده می شود، این ماده می تواند برای پوست های حساس سبب ایجاد خارش، خشکی پوست سر و افزایش ریزش مو شود.

پلی اتیلن گلیکول :

از جمله مواد شیمیایی پر کاربرد در صنایع محتلف محسوب می شود که به دلیل این گستردگی وجود آن در گرید های محتلف است که باعث شده بسیار پر استفاده باشد، از  صنایع پزشکی و دارویی، تولید چسب و سرامیک، نرم کننده محصولات بهداشتی و در نهایت کاربرد به عنوان عامل پاک کننده در شامپوها…

آنچه که این محصول را به عنوان ماده شیمیایی قابل بررسی مطرح می کند واکنش آن با ترکیبات اتیلنی مورد استفاده در فرمولاسیون شامپوهاست که باعث آسیب به به پوست سر می شوند.

دی و تری اتانول آمین :

 در فرمولاسیون شامپوها به عنوان امولسیفایر عمل می کنند و باعث افزایش قدرت پاک کنندگی آلودگی از موها می شوند همچنین شستشوی چربی از پوست سر را آسانتر می کنند.

فرمالدهید :

این ماده را می توان مضر ترین ماده مورد استفاده در فرمولاسون شامپوها دانست، سرطان زا بودن این ماده به اثبات رسیده و به راحتی از طریق پوست جذب می شود، با وجود محدود شدن استفاده از آن در محصولات درگیر با سلامتی انسان همواره توصیه می شود از شامپوهای فاقد فرمالدهید استفاده کنید.

الکل ها :

الکل ها به طور عمده باعث خشکی پوست می شوند ، ایزوپروپیل و حتی پروپانول در فرمولاسیون برخی شامپوها استفاده می شود.

پست های مرتبط

انواع پوست

آشنایی به انواع پوست و ویژگی‌های آن‌ها می‌تواند در نگهداری و سلامت پوست تاثیر زیادی داشته باشد. در

بیشتر بخوانید »